Zapojené alpínské trávníky

A1.2
Zapojené alpínské trávníky
  • cz
  • 1,1
Formační skupina
A# - Alpínské bezlesí
Přírodní stanoviště

Stáhnout mapu

Grafy

Diagnostické, dominantní a hojné druhy v biotopu

Struktura a druhové složení: Hustě zapojené trávníky s dominancí smilky tuhé (Nardus stricta) nebo metličky křivolaké (Avenella flexuosa), v nichž se vyskytuje jen málo druhů jiných travin nebo dvouděložných bylin, např. ostřice Bigelowova (Carex bigelowii), metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa), podbělice alpská (Homogyne alpina) a bezkolenec modrý (Molinia caerulea). Mechové patro zpravidla chybí nebo je jen slabě vyvinuto.
Ekologie: Ploché hřebeny, vrcholové plošiny s výjimkou deflačních a mírné svahy nad horní hranicí lesa. Primárně se tato vegetace pravděpodobně vyskytovala v mělkých terénních sníženinách s déle ležící sněhovou pokrývkou, později došlo hlavně vlivem pastvy k rozšíření smilkových porostů na větší plochy. Půdy jsou kamenité, chudé živinami, avšak dobře vyvinuté a poměrně hluboké. Na rozdíl od vyfoukávaných alpínských trávníků (A1.1) jsou zapojené alpínské trávníky po celou zimu chráněny vyšší vrstvou sněhu.
Ohrožení a management: Sešlap turisty, výsadby kleče, eutrofizace.
Rozšíření: Hřebenové oblasti Krkonoš a Hrubého Jeseníku.

Převodní vztahy

CHYTRÝ, M.; KUČERA, T.; KOČÍ, M. (eds.) et al. (2010). Katalog biotopů České republiky. 2.upr. a rozš. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. 445 s. ISBN 978-80-87457-03-0.