užovka stromová

Zamenis longissimus (Laurenti, 1768)
Říše:
Animalia
Řád:
Squamata
Čeleď:
Colubridae
užovka stromová
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu

Stáhnout mapu

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Atlasy a areály rozšíření v ČR

Fauna ČR. Plazi = Reptilia. Praha: Academia
Stáhnout mapu

Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2007); Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2013). (elektronický zdroj, výsledky sledování stavu druhů dle čl. 11 Směrnice o stanovištích). AOPK ČR
Stáhnout mapu

Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2007). (elektronický zdroj, výsledky sledování stavu druhů dle čl. 11 Směrnice o stanovištích). AOPK ČR
Stáhnout mapu

Atlas rozšíření plazů v České republice. Atlas of the distribution of reptiles in the Czech Republic. AOPK ČR, Brno
Stáhnout mapu

Atlas rozšíření plazů České republiky
Stáhnout mapu

Odkazy na mapy výskytu

Grafy

Hodnocení stavu z hlediska ochrany

Ekologie a biologie: Užovka stromová obývá prosluněné sušší biotopy (s možností nalézt vlhká místa) lesostepního charakteru – křovinami porostlé stráně, lesní průseky, řídké listnaté lesy apod. Otevřené krajině se vyhýbá. Součástí stanoviště jsou vždy roztroušené rostoucí dřeviny. Největší koncentrace jedinců je na výrazně členitých biotopech s velkým množstvím úkrytů (skalní štěrbiny, dutiny pod kameny, vykotlané kmeny) a vhodným místem ke kladení vajec (vykotlané dutiny stromů s trouchem, hnojiště, kupy tlejícího materiálu). Často jsou to místa antropogenního charakteru. Užovka stromová se objevuje na přelomu dubna a května. Přes den se vyhřívá na osluněných místech, často i několik jedinců pohromadě. Velmi dobře šplhá a plave. Kořist, kterou aktivně vyhledává, tvoří většinou hlodavci, ptáci a jejich mláďata. Užovky se páří na přelomu května a června. Z vajíček, která kladou v červnu a červenci, se během září líhnou mláďata. Vhodná místa pro kladení jsou využívána po několik let a mnohdy i několika samicemi současně. Počátkem října vyhledává užovka zimní úkryty. Zimuje v dutinách stromů, ve skalních štěrbinách apod. Stejný úkryt používá často po několik let (v jednom úkrytu často zimuje několik jedinců).
Celkové rozšíření: Areál rozšíření užovky stromové tvoří státy Španělsko, Francie, Německo, Polsko, Ukrajina, Česká republika, Slovensko, Švýcarsko, Itálie, Rakousko a státy Balkánského poloostrova.
Rozšíření v ČR: Území České republiky leží na okraji areálu druhu. Rozšíření této užovky je rozděleno do několika izolovaných oblastí. Nejstabilnější a nejpočetnější je populace v okolí Stráže nad Ohří (Poohří) a v Podyjí. Další oblastí výskytu jsou Bílé Karpaty. Nově byla objevena také malá populace ve středním Povltaví.
Ohrožení: Naše populace jsou nejčastěji postihovány změnami biotopů, např. rekultivací za pomoci těžké mechanizace, zarůstáním neobhospodařovaných luk, odstraňováním skládaných zídek a jiných vhodných úkrytů, nedostatkem líhnišť nebo jejich likvidací v nevhodnou dobu, ztrátou zimovišť, rozebíráním hromad vyvrácených pařezů, překládáním nebo rozvážením kompostu v zimě, kácením dutých polovyhnilých stromů apod. Populace v okolí vesnic trpí predací kočkami a drůbeží, v Poohří také nepůvodním predátorem – mývalem severním. Jedním z hlavních negativních faktorů poslední doby, které ohrožují užovku, je zvýšený autoprovoz, stavba cyklostezek a ošetřování příkopů a krajů silnic strojem na čištění příkopů.
Péče o druh: Ochrana populací spočívá v důsledné ochraně biotopů i všech jeho součástí (líhniště, úkryty, zimoviště). V některých místech výskytu jsou pro podporu populace této užovky budována líhniště a zimoviště. V Poohří je nezbytnou součástí péče o druh také likvidace nepůvodních predátorů.
Autor popisu: Tereza Brzobohatá

MORAVEC, J. (ed.) et al. (2015) Fauna ČR: Plazi = Reptilia. Praha: Academia. 531 s.