tchoř tmavý

Mustela putorius Linnaeus, 1758
Říše:
Animalia
Řád:
Carnivora
Čeleď:
Mustelidae
tchoř tmavý
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu Export dat

Stáhnout mapu Export dat

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Atlasy a areály rozšíření v ČR

European Commission. 2025. Habitats Directive reporting (Art. 17) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1525
Stáhnout mapu Export dat

European Commission. 2019. Habitats Directive reporting (Art. 17) - 2013-2018. Online dostupné na https://nature-art17.eionet.europa.eu/article17/species/report/?period=6&group=Mammals&country=CZ&region=#
Stáhnout mapu Export dat

Velcí savci v České republice. Rozšíření, historie a ochrana. 2. Šelmy (Carnivora)
Stáhnout mapu Export dat

Atlas rozšíření savců v České republice: Předběžná verze. II. Šelmy (Carnivora)
Stáhnout mapu Export dat

Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2007). (elektronický zdroj, výsledky sledování stavu druhů dle čl. 11 Směrnice o stanovištích)
Stáhnout mapu Export dat

Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2007); Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2013). (elektronický zdroj, výsledky sledování stavu druhů dle čl. 11 Směrnice o stanovištích)
Stáhnout mapu Export dat

Odkazy na mapy výskytu

Grafy

Hodnocení stavu z hlediska ochrany

Ekologie a biologie: Tchoř tmavý v našich podmínkách podle dosavadních zkušeností přednostně vyhledává otevřenou krajinu, v níž osídluje zejména břehy vodních toků, nádrží a jiná vlhčí místa, ale zdržuje se i v zalesněných územích a v horách, kde vystupuje příležitostně až na hřebeny; často se také objevuje v sídlištích (osadách, vesnících i na okrajích větším měst a městských aglomerací), nicméně detailní rozbor stanovištních nároků u nás nebyl (v celkovém měřítku ani regionálně) proveden. Jediným nepřímým ukazatelem vývoje početních stavů našich populací tchoře tmavého mohou být počty úlovků oficiálně vykazované v rámci myslivecké statistiky. Přestože shrnují hodnoty pro oba druhy našich tchořů – tj. tmavého a stepního, lze je vzhledem ke zcela marginálnímu výskytu druhého ze jmenovaných druhů považovat za odraz poměrů u tchoře tmavého. Je evidentní, že od přelomu 60.-70. let minulého století má lov tchořů výrazně klesající tendenci.
Celkové rozšíření: Tchoř tmavý se vyskytuje se ve velké části Evropy od Skotska a Walesu po Ural a Černé moře, na severu zasahuje do jižních oblastí Skandinávie a Finska.
Rozšíření v ČR: Jedná se o druh rozšířený víceméně (na vhodných stanovištích) po celém území ČR; poslední mapovací akce z poloviny 90. let 20. století zaznamenala na podkladě údajů z dotazníků jeho na téměř 98 % našeho území (614 mapovacích kvadrátů).
Ohrožení: V současné době ubývající druh, je u něj riziko nelegálního odstřelu.
Péče o druh: Zákonná ochrana jedinců.
Autor popisu: Vladimír Hanzal, Lenka Tomášková

Anděra M. Gaisler J. (2012): Savci České republiky – popis, rozšíření, ekologie, ochrana. Academia, Praha. 285 pp.