kuna lesní

Martes martes (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Carnivora
Čeleď:
Mustelidae
kuna lesní
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu Export dat

Stáhnout mapu Export dat

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Atlasy a areály rozšíření v ČR

European Commission. 2025. Habitats Directive reporting (Art. 17) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1525
Stáhnout mapu Export dat

European Commission. 2019. Habitats Directive reporting (Art. 17) - 2013-2018. Online dostupné na https://nature-art17.eionet.europa.eu/article17/species/report/?period=6&group=Mammals&country=CZ&region=#
Stáhnout mapu Export dat

Velcí savci v České republice. Rozšíření, historie a ochrana. 2. Šelmy (Carnivora)
Stáhnout mapu Export dat

Atlas rozšíření savců v České republice: Předběžná verze. II. Šelmy (Carnivora)
Stáhnout mapu Export dat

Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2007). (elektronický zdroj, výsledky sledování stavu druhů dle čl. 11 Směrnice o stanovištích)
Stáhnout mapu Export dat

Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2007); Hodnotící zprávy o stavu druhů z hlediska ochrany (2013). (elektronický zdroj, výsledky sledování stavu druhů dle čl. 11 Směrnice o stanovištích)
Stáhnout mapu Export dat

Odkazy na mapy výskytu

Grafy

Hodnocení stavu z hlediska ochrany

Ekologie a biologie: V našich podmínkách se výskyt kuny lesní soustřeďuje především do větších lesních celků (86 % známých lokalit), v malé míře ovšem obývá i agrocenózy (9 %) a jiné typy stanovišť (biotopů) (5 %). Z lesních porostů preferuje jehličnaté kultury (52 %) před smíšenými (43 %) a listnatými. Průměrná hustota populací se podle různých odhadů na našem území pohybuje v rozmezí 4,5-9,3 ex./100 ha ), avšak kvalifikovaný rozbor reálného stavu u nás dlouhodobě chybí a ani ostatními aspekty komplexního sledování druhu ve volné přírodě (stanovištní preference, početnost, home range, biologie rozmnožování atd.) se dosud u nás detailněji nikdo nezabýval.
Celkové rozšíření: Palearktický druh, s výjimkou Pyrenejského poloostrova žije téměř v celé Evropě a na západě Sibiře, dále na Kavkaze, v Malé Asii a Íránu.
Rozšíření v ČR: Široce rozšířený druh se stálým výskytem na odpovídajících stanovištích víceméně na celé území ČR. Podle výsledků mapování z poloviny 90. let 20 století bylo zejména pomocí dotazníkové akce pokryto 624 mapovacích čtverců, tj. 99,4 % území ČR.
Autor popisu: Vladimír Hanzal

Anděra M. Gaisler J. (2012): Savci České republiky – popis, rozšíření, ekologie, ochrana. Academia, Praha. 285 pp.