špička stepní

Marasmiellus carneopallidus (Pouzar) Singer
Říše:
Fungi
Řád:
Agaricales
Čeleď:
Omphalotaceae
špička stepní
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu

Stáhnout mapu

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Grafy

Ekologie a biologie: Špička stepní roste jako saprotrof na starých rozkládajících se lodyhách a kořenech bylin a dřevin na xerotermních stanovištích. Sbírána byla na mateřidoušce, pelyňku, mochně, kostřevě a růži. Je charakteristickým druhem kostřavových a kavylových stepí a xerotermních travnatých společenstev svazu Festucion valesiacae rostoucích na hlubších černozemích vápenatých sprašových nánosů. Tvoří štíhlé béžově hnědé lupenaté plodnice.
Celkové rozšíření: Špička stepní je v České republice je doposud známa ze 6 lokalit ležících jednak v Českém středohoří a jednak v okolí Podbaby a Sedlece na severním okraji Prahy. Podle stavu jednotlivých lokalit je předpoklad, že na pěti z nich stále roste. Na Moravě nebyla doposud nalezena.
Ohrožení: Velice vzácný druh vázaný na velice specifická stanoviště citlivá na zásahy člověka.
Literatura: Antonín V. & Bieberová Z. (1995): Chráněné houby České republiky, EkoCentrum Brno, 88 pp.
Kotlaba F. (ed., 1995): Červená kniha ohrozených a vzácnych druhov rastlín a živočíchov SR a ČR. Sv. 4. Sinice a riasy, huby, lišajníky, machorasty. – Príroda, Bratislava, 220p.
Antonín V. (2006): Marasmiellus carneopallidus (Pouzar) Singer. – In: Holec J. et Beran M. (eds.), Červený seznam hub (makromycetů) České republiky. Příroda, Praha, 24: 167
Antonín V. (2008): Marasmiellus carneopallidus (Pouzar) Singer - špička stepní. - mscr., Monitoring chráněných hub, AOPK, Praha, 9 p.
Antonín V. & Noordeloos M.E. (2010): A monograph of marasmioid and collybioid fungi in Europe. – IHW-Verlag, Eching
Pouzar Z. (1966): Micromphale carneo-pallidum spec. nov., nová stepní houba podobná špičce obecné. – Česká Mykologie 20: 18–24.
Autor popisu: Antonín V.

Česká vědecká společnost pro mykologii. 2013: Číselník hub České republiky