Picus canus
žluna šedá
Picus canus Gmelin, JF, 1788
Říše:
Animalia
Řád:
Piciformes
Čeleď:
Picidae
Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody
Atlasy a areály rozšíření v ČR
European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat
European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export datGrafy
Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany
Ekologie a biologie:
Celkově šedozelené zbarvení tohoto středně velkého šplhavce je zpestřeno pouze úzkým černým vousem, u samce pak i červenou skvrnou na čele.
Hnízdním prostředím jsou u nás lesy všeho druhu, vyskytuje se i v zahradách a parcích. Dutinu si vytesává sama, živí se živočišnou potravou, hlavně mravenci.
Celkové rozšíření:
Tento druh se vyskytuje hlavně ve středních a vyšších nadmořských výškách střední Evropy. Vynechává nížinné přímořské oblasti západní části kontinentu s výjimkou Francie, chybí v jižní Evropě, v Británii a na severu Skandinávie, vzácný je i v Maďarsku. K pobřeží moře zasahuje zejména v Pobaltí a v střední části Skandinávie.
Populační trendy nejsou zcela přesně zmapovány, úbytek byl prokázán např. v Německu. Také v okrajových částech areálu bylo zaznamenáno snižování početnosti.
Rozšíření v ČR:
Její rozšíření u nás je víceméně rovnoměrné, vzácnější je jen v některých regionech v západních a severních Čechách a také na Českomoravské vysočině.
Počet párů v 90. letech 20. století byl odhadnut na 3000 až 6000. Nejsou patrné přílišné výkyvy v početnosti druhu, je však třeba připomenout, že populačním trendům žluny šedé není v současnosti věnována náležitá pozornost.
Ohrožení: Druh je ohrožován úbytkem vhodných stanovišť, v důsledku hospodaření zánik vhodných hnízdních stromů.
Péče o druh: Ochrana biotou a podpora šetrného hospodaření.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská, Lenka Tomášková
MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.