Ixobrychus minutus
bukáček malý
Ixobrychus minutus (Linnaeus, 1766)
Říše:
Animalia
Řád:
Pelecaniformes
Čeleď:
Ardeidae
Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody
Atlasy a areály rozšíření v ČR
European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat
European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export datGrafy
Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany
Ekologie a biologie:
Menší volavka velikosti hrdličky. Samec je zbarven dvěma kontrastními barvami - černou a světle okrovou. Samice je mnohem nenápadnější, barvy má nevýrazné a spodinu těla skvrnitou. V rákosí se pohybuje prolézáním a šplháním. Létá poměrně často nízko nad rákosinami, charakteristickým znakem jsou krátká, široká, nápadně zakulacená křídla.
Životním prostředím jsou rybníky a hustými břehovými porosty, bažiny, rákosiny, hustě zarostlé břehové porosty pomalu tekoucích vod. Je typickým obyvatelem nížin. Hnízdění bukáčka bylo zjištěno max. do 600 m.n.m. Na hnízdišti se projevuje nápadným hlasem. Hnízdí od začátku května do poloviny srpna. Je tažný, zimoviště leží v subsaharské oblasti.
Celkové rozšíření: Evropské rozšíření je ostrůvkovité, chybí ve Velké Británii, Irsku, Dánsku, Skandinávii a Finsku. V zemích výskytu byly zaznamenány nepravidelné fluktuace populace. Pokles o více než 50% byl zaznamenán v Německu, Francii, Rakousku, Slovensku, Španělsku, Litvě. V žádné evropské zemi nebyl zaznamenán vzrůstající trend.
Rozšíření v ČR:
Od 70. do 90. let minulého století došlo v České republice ke snížení početnosti o 20 - 50 %, hnízdní populace je odhadována jen na 70 - 100 párů. Nejvíce hnízdních párů se vyskytuje na jižní a střední Moravě a ve východních Čechách, vzácně hnízdí i na Ostravsku, v jižních Čechách, hnízdění bylo doloženo i v Praze (nádrž Slatina u Dubče).
Ohrožení: Druh s klesající početností, ohrožován úbytkem stanovišť.
Péče o druh: Zákonná ochrana každého jedince, ochrana stanoviště, šetrné rybniční hospodaření bez likvbidace rákosin.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská, Lenka Tomášková
MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.