pisila čáponohá

Himantopus himantopus (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Charadriiformes
Čeleď:
Recurvirostridae
pisila čáponohá
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu Export dat

Stáhnout mapu Export dat

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Atlasy a areály rozšíření v ČR

European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat

European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 2014 - 2017
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 2001 - 2003
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 1985 - 1989.
Stáhnout mapu Export dat

Grafy

Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany

Ekologie a biologie: Pro hnízdění vyhledává mělké bahnité a většinou nízkou vegetací zarostlé kraje vodních ploch; u nás rybníky, hlavně polovypuštěné, též sedimentační nádrže. Potravu tvoří především drobní bezobratlí živočichové. Ve chladnějších částech svého areálu je pisila čáponohá tažná. Evropští jedinci zimují ve středomořské oblasti a v Africe.
Celkové rozšíření: Druh s kosmopolitním rozšířením – hnízdí na všech kontinentech (vyjma Antarktidy).
Rozšíření v ČR: Pisila čáponohá hnízdila v ČR dříve jen velmi ojediněle a nepravidelně. V posledních desetiletích však početnost u nás hnízdících jedinců výrazně narůstá, zejména na jižní Moravě a v jihočeských pánvích. I tak se jedná o vzácný druh s celkovou početností nepřevyšující několik desítek hnízdících párů.
Ohrožení: Pisila čáponohá je ohrožena především manipulací s vodní hladinou v době hnízdění, nevhodným hospodařením na lokalitách i rušením ze strany fotografů.

MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.