ploštičník evropský

Actaea europaea (Schipcz.) J. Compton
Říše:
Plantae
Řád:
Ranunculales
Čeleď:
Ranunculaceae
ploštičník evropský
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu

Stáhnout mapu

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Grafy

Ekologie a biologie: Vytrvalá dvouděložná statná zapáchající polostínomilná a jedovatá bylina se silným oddenkem i lodyhou. Kvete v červenci až srpnu. Při silnějším zastínění méně kvete. Plodem jsou hnědavé měchýřky v bohatých latách.
Roste v suťových lesích, roklinách, rozvolněných svahových bučinách, na prosvětlených sutích či balvanitých svazích na vlhkých humózních půdách zejména na vápenci.
Celkové rozšíření: Celkové rozšíření: Evropský druh s hlavním výskytem v jihovýchodní Evropě, často označovaný jako pontický prvek. Roste ve střední až východní Evropě, zhruba od České republiky po střední Ukrajinu.
Rozšíření v ČR: Rozšíření v ČR: Roste jen na několika málo lokalitách, hlavně na Znojemsku (NP Podyjí), v Moravském krasu (početnější populace na více místech), v okolí Moravské Třebové a poblíž Bouzova v Javoříčském krase.
Ohrožení: Ploštičník evropský může být ohrožen snad jen náhlou nevhodnou změnou lesnického hospodaření či náhlou destrukcí stanoviště. Zatím se zdá, že většina populací, které jsou územně chráněny, jsou stabilní. Nutné sledovat vývoj biotopů v oblastech výskytu, přizpůsobovat vhodnou péči, případně prosvětlovat přehoustlé porosty, monitorovat populace a jejich vitalitu.
Literatura: http://botany.cz/cs/cimicifuga-europaea/ (10. 12. 2017)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Samorostlík_evropský/ (10. 12. 2017)
Autor popisu: Zdeněk Musil

KAPLAN, Z.; DANIHELKA, J.; CHRTEK, J.; KIRSCHNER, J.; KUBÁT, K.; ŠTECH, M.; ŠTĚPÁNEK, J.
(eds.) (2019). Klíč ke květeně České republiky. Vydání 2. Praha: Academia. 1168 s. [Aktualizováno dle databáze Pladias (Pladias – databáze české flóry a vegetace, www.pladias.cz) k 1. 6. 2024]