Dryocopus martius
datel černý
Dryocopus martius (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Piciformes
Čeleď:
Picidae
Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody
Atlasy a areály rozšíření v ČR
European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat
European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export datGrafy
Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany
Ekologie a biologie:
Všeobecně známý pták střední velikosti, nápadný svým černým zbarvením s červenou skvrnou na hlavě. Pohlavní dimorfismus se projevuje ve velikosti červené skvrny, kdy u samic zabírá pouze zadní část temene, kdežto u samců kryje celý vršek hlavy až k zobáku.
Obývá rozsáhlejší lesní celky, jehličnaté i listnaté, od nížin do hor. Je stálý, k hnízdění si vytesává dutiny, živí se hmyzem žijícím ve dřevě. Hraje klíčovou roli pro řadu druhů ptáků hnízdících v dutinách.
Celkové rozšíření:
Je rozšířen rovnoměrně na velké části kontinentu. Nevyskytuje se ve Velké Británii a na Islandu, chybí na většině Pyrenejského a Apeninského poloostrova a v jihozápadní Francii.
V druhé polovině 20. století byl zaznamenán nárůst početnosti i zvětšování areálu v západní Evropě, pravděpodobně v důsledku zalesňování. Na většině obývaného území jsou jeho stavy stabilní. V Německu vykazují mírný nárůst, na rozdíl od severských oblastí, kde došlo k mírnému poklesu vlivem intenzivní těžby dřeva.
Rozšíření v ČR:
Datel černý je v České republice rozšířen téměř všude s výjimkou bezlesých oblastí. Vyskytuje se v lužních lesích v nížinách, vystupuje až k horní hranici lesa. V poslední době je prokázáno i pronikání do městských parků nebo menších lesíků v zemědělské krajině.
V souvislosti s tím pravděpodobně mírně roste i jeho početnost, která je odhadována na 3000 až 6000 párů.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská
MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.