moták lužní

Circus pygargus (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Accipitriformes
Čeleď:
Accipitridae
moták lužní
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu Export dat

Stáhnout mapu Export dat

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Atlasy a areály rozšíření v ČR

European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat

European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 2001 - 2003
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 1985 - 1989.
Stáhnout mapu Export dat

Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat

Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 2014 - 2017
Stáhnout mapu Export dat

Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export dat

Grafy

Hodnocení stavu z hlediska ochrany

Ekologie a biologie: Menší dravec, svrchu tmavě šedý, spodek těla je téměř bílý. Na okraji křídla má černou pásku. Hnízdní prostředí motáka lužního jsou paseky v lužních lesích, bažiny, vlhké louky a v poslední době též obilná pole. Je tažný, zimuje v otevřené krajině rovníkové a jižní Afriky
Celkové rozšíření: Rozšířen od Středomoří k boreální zóně ve Skandinávii. Většina evropské populace žije v Rusku, na Iberském poloostrově a ve Francii. Pro tento druh jsou typické výkyvy početnosti jednotlivých zemích. Celkově je ubývajícím druhem od přelomu 40. a 50. let v důsledku ztráty biotopu, potravních možností a zatížení pesticidy. Na konci 20. století byl na některých místech Evropy (Polsko, Maďarsko, Nizozemí), zaznamenán vzrůst početnosti.
Rozšíření v ČR: Původně byl jako hnízdící znám z Třeboňska, později zahnízdil i na Českobudějovicku, Blatensku, Strakonicku a u Dobříše. Další hnízdní výskyt byl zjištěn z Polabí - Žehuňský rybník, Náchodska a Kutnohorska. V ČR hnízdí v současnosti vzácně, celková populace mírně roste, přesto vyžaduje nejpřísnější ochranu.
Ohrožení: Málo početný druh, který je ohrožen zánikem vhodných hnízdních možností a nelegálním lovem. Druh je dále ohrožován během hnízdění zničením snůšky a mláďat při polním hospodaření.
Péče o druh: Zákonná ochrana jedinců, vyhledávání a ochrana hnízd. Podpora zachování krajinných prvků a šetrného zemědělského hospodaření.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská, Lenka Tomášková

MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.