dytík úhorní

Burhinus oedicnemus (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Charadriiformes
Čeleď:
Burhinidae
dytík úhorní
Ochrana
Hodnocení
Všechna pozorování
Moje pozorování
  • cz

  • cz

  • cz

Mapy výskytu

Stáhnout mapu Export dat

Stáhnout mapu Export dat

Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody

Atlasy a areály rozšíření v ČR

European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat

European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat

Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export dat

Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export dat

Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice 1985 - 1989.
Stáhnout mapu Export dat

Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat

Grafy

Hodnocení stavu z hlediska ochrany

Ekologie a biologie: Původním hnízdním prostředím dytíka úhorního jsou stepní a polopouštní oblasti. U nás to byla otevřená krajina s úhorovitými plochami na štěrkovité nebo písčité půdě s krátkým a řídkým vegetačním pokryvem, včetně pastvin, polí, vinic, a dokonce i pasek v borových lesích a jiných suchých stanovišť.
Celkové rozšíření: Na většině evropské části areálu je hnízdní rozšíření velmi roztříštěné. Souvislé rozšíření je patrné především na západě Evropy (Iberský poloostrov, Francie). Dále je rozšíření v jižní, severní i východní části Evropy silně fragmentované.
Rozšíření v ČR: V 19. a v první polovině 20. století pravidelně hnízdil v nížinách středních Čech a jižní i střední Moravy. Postupně z naší krajiny téměř vymizel (poslední hnízda byla nalezena v 90. letech na Znojemsku). Od roku 2017 jsou doložené hnízdní výskyty na hnědouhelných výsypkách v severozápadních Čechách.
Ohrožení: Příčinami vymizení druhu z tradičních hnízdišť je nedostatek vhodného hnízdního prostředí způsobený intenzivním zemědělstvím, ale i zalešňováním ploch nevhodných pro obdělávání a zarůstání lokalit vysokou vegetací. Hnědouhelné výsypky pro něj představují ideální náhradní biotop.

MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.