Picoides tridactylus
datlík tříprstý
Picoides tridactylus (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Piciformes
Čeleď:
Picidae
Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody
Atlasy a areály rozšíření v ČR
European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat
European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export datGrafy
Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany
Ekologie a biologie:
Velikostí i tvarem těla připomíná strakapouda velkého. Hřbet a břicho jsou bílé, boky a křídla jsou černě pruhované. Samci mají na temeni žlutou skvrnu.
Datlík tříprstý žije v jehličnatých a smíšených lesích s dostatkem odumřelé dřevní hmoty. V podmínkách střední Evropy jsou to hlavně smrkové "pralesy" ve vyšších horách.
Celkové rozšíření:
Hlavní oblastí výskytu v Evropě je Skandinávie a severovýchodní Evropa. Menší izolovaná populace samostatného poddruhu obývá lesy v horách střední Evropy. Datlík se vyskytuje v Alpách, Karpatech, na Šumavě a v jihozápadním Bulharsku. Izolovaná hnízdění byla prokázána i v některých dalších pohořích.
Zatímco vlivem lesního hospodaření došlo k poklesu početnosti severské populace, středoevropský podruh se jeví stabilní, v některých regionech jeho početnost dokonce mírně narostla.
Rozšíření v ČR:
V Čechách je rozšířen pouze v horských oblastech na jihozápadě - na Šumavě, v Blanském lese a v Novohradských horách, kde hnízdí ve vyšších polohách celkem hojně. Na Moravě se vyskytuje jen v Beskydech, několikrát byl zaznamenán i v Jeseníkách.
Jeho stavy u nás jsou známy jen nedostatečně, pravděpodobně jsou však poměrně stabilní. Početnost se odhaduje na 300 až 500 párů.
Ohrožení: Druh je ohrožován úbytkem stanovišť – přímý zábor, nevhodný způsob hospodaření.
Péče o druh: Ochrana biotopu, podpora šetrného hospodaření.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská, Lenka Tomášková
MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.