Milvus milvus
luňák červený
Milvus milvus (Linnaeus, 1758)
Říše:
Animalia
Řád:
Accipitriformes
Čeleď:
Accipitridae
Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody
Atlasy a areály rozšíření v ČR
European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat
European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export datGrafy
Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany
Ekologie a biologie: Velikost těla jako káně, křídla delší a užší, ocas dlouhý s hlubokým vykrojením. Zbarvení rezavě červené, dospělí ptáci mají světlou hlavu. Hnízdním prostředím jsou hlavně listnaté lesy, které se střídají s pastvinami, loukami, poli a údolími řek. Živí se uhynulými živočichy, loví též obratlovce a hmyz. Je tažný, zimuje ve Středomoří, vzácně i přezimuje.
Celkové rozšíření: Obývá jihozápad palearktické oblasti. Východně od Kavkazu mizí. Většina evropské populace je soustředěna ve Španělsku, Francii a Německu. Vývoj početnosti populace se v jednotlivých evropských zemích liší. V 80. a 90. letech vzrostla početnost ve Švédsku a Německu, zatímco ve Španělsku a Balkánském poloostrově klesá od 60. let.
Rozšíření v ČR: Vázán na staré listnaté lesy v nížinách až pahorkatinách, střídané loukami. Živí se hmyzem a drobnými obratlovci. Hnízdí na vysokých stromech. Na území ČR hnízdí od roku 1976, v dalších desetiletích počet hnízdění mírně přibývá především ve středních, západních a jižních Čechách a jižní Moravě.
Ohrožení: Vzácný dravec, který je ohrožován úbytkem vhodných stanovišť a přímou likvidací člověkem.
Péče o druh: Zákonná ochrana jedinců a ochrana stanovišť využívaných k hnízdění.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská, Lenka Tomášková
MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.