Milvus migrans
luňák hnědý
Milvus migrans (Boddaert, 1783)
Říše:
Animalia
Řád:
Accipitriformes
Čeleď:
Accipitridae
Výčet počtu nálezů dle zdroje v Nálezové databázi ochrany přírody
Atlasy a areály rozšíření v ČR
European Commission. 2025. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2019-2024. Online dostupné na: https://reportnet.europa.eu/public/dataflow/1438
Stáhnout mapu Export dat
European Commission. 2019. Birds Directive reporting (Art. 12) - 2013-2018. Online dostupné na: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=cz/eu/art12/envxbhorw/CZ_birds_reports_20191107-161348.xml&conv=612&source=remote
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2005-2007
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2008-2010 text
Stáhnout mapu Export dat
Monitoring druhů přílohy I směrnice o ptácích a ptačích oblastí v letech 2011-2013
Stáhnout mapu Export datGrafy
Hodnocení stavu z hlediska ochrany
Lokality, ve kterých je druh předmětem ochrany
Ekologie a biologie: Přibližně velký jako káně, v letu patrný obloukovitě vykrojený ocas. Obývá lužní lesy, nížiny až pahorkatiny s lesy prostoupenými pastvinami a poli. Vždy je v blízkosti větší vodní plocha, nebo i řeka. Potravu sbírá u vody, často z hladiny. Živí se drobnými rybami, savci, ptáky i hmyzem. Zimuje v tropické a jižní Africe.
Celkové rozšíření:
Hnízdí od Skandinávie a Finska na severu až po Středomoří. Chybí jen v Británii, Irsku a Dánsku. Mimo Rusko hnízdí největší počet luňáků hnědých ve Španělsku, Francii, Německu a Švýcarsku. V těchto oblastech je populace celkově stabilní, ve východní Evropě klesající.
Rozšíření v ČR: Hnízdí sporadicky ve velkých rybničnatých oblastech (jižní Čechy, lužní lesy na jižní Moravě). Od 80. let se počet hnízdících párů na jižní Moravě začal zvyšovat až na 50 párů v letech 1985 -89.
Ohrožení: Vzácný dravec, který je ohrožován úbytkem vhodných stanovišť a přímou likvidací člověkem.
Péče o druh: Zákonná ochrana jedinců a ochrana stanovišť využívaných k hnízdění.
Autor popisu: Eva Vojtěchovská, Lenka Tomášková
MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.