© AOPK ČR 2021
# Druh | Charadrius morinellus Linnaeus, 1758  - kulík hnědý
Další odkazy
 
# Taxonomické zařazení | říše Animalia / kmen Chordata / třída Aves / řád Charadriiformes / čeleď Charadriidae
# Checklist | MIKULÁŠ I. (2020): Seznam ptáků České republiky. Faunistické informace dle VAVŘÍK, M.; Faunistická komise ČSO. Seznam ptáků České republiky: Checklist of birds of the Czech Republic. Dostupné online <http://fkcso.cz/cz-list.htm>. Nomenklatura dle IOC World Bird List Version 10.1 IOC World Bird List (v 10.1) [online]. Dostupné online <https://www.worldbirdnames.org>.
# Synonyma | Eudromias morinellus (Linnaeus, 1758)
# Zařazení ochrany
# Počet nálezů druhu Charadrius morinellus podle záznamů v ND OP
# Atlasy a areály rozšíření druhu v ČR
# Grafy
  • Sezónní dynamika druhu podle záznamů # Graf
  • Časové rozložení záznamů # Graf
# Popis druhu
  • Ekologie a biologie
    Je o něco větší než kos s poměrně velkou hlavou. Výrazné je rezavohnědé břicho oddělené od šedého krku bílým páskem. Vrch těla i hlava jsou tmavé, pouze hrdlo a nadoční proužek jsou bílé.
    Hnízdním prostředím tohoto druhu je tundra nebo odpovídající vysokohorské biotopy tedy horské louky s holými kamenitými místy a chudým vegetačním krytem.

  • Celkové rozšíření
    Těžištěm hnízdního rozšíření tohoto druhu jsou v současnosti skandinávské státy Norsko a Švédsko a také Finsko. Poměrně významná oblast se nachází na severu Velké Británie. Počty hnízdících pár v horách střední a jižní Evropy nepřesahují několik desítek párů.
    V Evropě došlo k velkému poklesu početnosti po roce 1850, který byl způsoben patrně nadměrným lovem na tahu. Snižování počtů probíhalo v po druhé polovině 20. století, a to zejména ve Finsku a v rakouských Alpách. Zvýšení bylo naopak zaznamenáno v jihoevropských horách např. v Řecku, Španělsku či Francii, nárůst vykazuje i populace ve Skotsku. Kromě zmiňovaného lovu se na změnách početnosti patrně projevuje i použití pesticidů na zimovištích nebo změny podnebí.

  • Rozšíření v ČR
    Jako vzácný relikt hnízdí kulík hnědý v současné době v České republice ve dvou oblastech. Velmi nepravidelně je prokazováno hnízdění v nejvyšších partiích Hrubého Jeseníku. O něco častěji, zvláště v poslední době, je zjišťován v hnízdním období i prokazatelně hnízdí na hřebenech Krkonoš.

  • Eva Vojtěchovská
# Fotoarchiv AOPK ČR