Subalpínské křoviny s vrbou laponskou (Salix lapponum)

A8.1
Subalpínské křoviny s vrbou laponskou (Salix lapponum)
Formační skupina
A# - Alpínské bezlesí
Přírodní stanoviště

Stáhnout mapu

Grafy

Diagnostické, dominantní a hojné druhy v biotopu

Struktura a druhové složení: Křoviny o výšce 0,5–2 m s dominantní vrbou laponskou (Salix lapponum). Tato křovitá vrba vytváří rozsáhlé polykormony, které jsou již zdálky identifikovatelné podle šedozelené barvy listů. Z dalších druhů dřevin se častěji vyskytuje pouze vrba slezská (Salix silesiaca). Bylinné patro je druhově chudé, tvořené nejčastěji vlhkomilnějšími druhy vysokobylinných niv: havez česnáčková (Adenostyles alliariae), rdesno hadí kořen (Bistorta major), metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa), kýchavice bílá Lobelova (Veratrum album subsp. lobelianum). Mechové patro je zpravidla vyvinuto, bohatší je především na místech s vlhčími půdami. Častěji jsou zastoupeny např. Rhizomnium punctatum a Sphagnum spp.
Ekologie: Porosty s vrbou laponskou (Salix lapponum) se vyskytují v karech, často na jejich hranách, kde dochází k výrazné akumulaci sněhu, na zrašelinělých plochách karových stěn a také na obvodech rašelinišť na hřebenových plošinách.
Ohrožení a management: Bez ohrožení.
Rozšíření: Několik lokalit v Krkonoších (hrana a svahy Navorské jámy a jámy Velkého rybníka, hrana Úpské jámy, podél Pančavy na Pančavské louce a pod Labskou boudou) a u Tabulových skal v Hrubém Jeseníku.

Převodní vztahy

CHYTRÝ, M.; KUČERA, T.; KOČÍ, M. (eds.) et al. (2010). Katalog biotopů České republiky. 2.upr. a rozš. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. 445 s. ISBN 978-80-87457-03-0.