Acidofilní vegetace alpínských drolin

A6A
Acidofilní vegetace alpínských drolin
  • cz
  • 1,1
Formační skupina
A# - Alpínské bezlesí
Přírodní stanoviště

Stáhnout mapu

Grafy

Diagnostické, dominantní a hojné druhy v biotopu

Struktura a druhové složení: Nízké, nezapojené porosty o výšce do 30 cm, s převahou mechů a lišejníků a s chudým bylinným patrem. Převažují v nich acidofilní trávy: psineček skalní (Agrostis rupestris), metlička křivolaká (Avenella flexuosa), kostřava nízká (Festuca supina) a bezkolenec modrý (Molinia caerulea), vzácně i lipnice plihá (Poa laxa) a l. jesenická (P. riphaea) a na sutích také kapradina jinořadec kadeřavý (Cryptogramma crispa). Pro skály jsou typické lišejníky (Rhizocarpon geographicum), kameny suti jsou porostlé mechorosty (Barbilophozia barbata, Dicranum fuscescens, Racomitrium sudeticum aj.) a nápadné jsou keříčkovité lišejníky (např. Cladonia bellidiflora, C. digitata, C. pyxidata).
Ekologie: Skalní biotopy zahrnují horské vrcholy, hřbety, izolovaná skaliska (tory) nad horní hranicí lesa a skalky s druhově chudou acidofilní vegetací v karech. Suťové biotopy zahrnují kamenité sutě, často ne zcela stabilizované, především na svazích v chráněných prostorech karů, při úpatí skalek v karových stěnách, ale i suťová pole vrcholových svahů v nejvyšších polohách subalpínského stupně. Substrát je tvořen především kyselými silikátovými horninami (biotitický granit, svorové ruly, svory, fylity a křemence), ale vzácněji i bazickými porfyrity nebo čediči.
Ohrožení a management: Sešlap turisty a kamzíky.
Rozšíření: Nejvyšší polohy a kary Krkonoš, Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku.

Převodní vztahy

CHYTRÝ, M.; KUČERA, T.; KOČÍ, M. (eds.) et al. (2010). Katalog biotopů České republiky. 2.upr. a rozš. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. 445 s. ISBN 978-80-87457-03-0.