Subalpínské kapradinové nivy

A4.3
Subalpínské kapradinové nivy
  • cz
  • 1,2
Formační skupina
A# - Alpínské bezlesí
Přírodní stanoviště

Stáhnout mapu

Grafy

Diagnostické, dominantní a hojné druhy v biotopu

Struktura a druhové složení: V kapradinových nivách se jako dominanty uplatňují papratka horská (Athyrium distentifolium) a kapraď samec (Dryopteris filix-mas), méně často také papratka samičí (Athyrium filix-femina). Vzhled porostů dotvářejí další statné byliny, např. oměj šalamounek (Aconitum callibotryon), havez česnáčková (Adenostyles alliariae), mlečivec alpský (Cicerbita alpina) a kýchavice bílá Lobelova (Veratrum album subsp. lobelianum). V porostech s kapradí samcem (Dryopteris filix-mas) se často vyskytují keře, např. lýkovec jedovatý (Daphne mezereum) nebo keřovité formy stromů, zejména javoru klenu (Acer pseudoplatanus). Porosty jsou většinou zapojené a dosahují výšky 80–120 cm. Mechové patro má malou pokryvnost kvůli velkému množství kapradinové stařiny.
Ekologie: Chráněná místa nad horní hranicí lesa na svazích a úpatích karových stěn, stinná místa při horní hranici lesa, často v mozaice s horskými papratkovými smrčinami. Extrazonálně se tato vegetace, ochuzená o řadu subalpínských druhů, vyskytuje také na úpatí skal v hlubokých inverzních údolích pískovcových skalních měst. Půdy jsou nepříliš hluboké, dostatečně vlhké, kamenité, často na zazemňujících se suťových kuželích. V zimě je vegetace chráněna značným množstvím pozdě odtávajícího sněhu.
Ohrožení a management: Výsadby kosodřeviny, vysoké stavy jelení a kamzičí zvěře. V současné době jsou tyto ohrožující faktory omezeny.
Rozšíření: Krkonoše, Hrubý Jeseník, Králický Sněžník a Šumava. V dalších pohořích (Moravskoslezské Beskydy, Javorníky) se kapradinové nivy vyskytují jen fragmentárně v porostních světlinách kapradinových smrčin a bučin nebo v inverzních polohách pískovcových skalních měst (Adršpašsko-Teplické skály, Děčínské stěny).

Převodní vztahy

CHYTRÝ, M.; KUČERA, T.; KOČÍ, M. (eds.) et al. (2010). Katalog biotopů České republiky. 2.upr. a rozš. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. 445 s. ISBN 978-80-87457-03-0.